Evolution of Skiing – Längdåkning

Skidgymnasiets betydelse för utvecklingen av längdskidsporten i Gällivare de senaste decennierna är stor, för att inte säga gigantisk…

2011 firade skidgymnasiet i Malmberget 30-årsjubileum och kunde blicka tillbaka på synnerligen framgångsrika år.
År då man tagit fram en rad världsstjärnor i längdsporten, som Christer Majbäck, Niklas Jonsson, Lina Andersson, och på senare år Charlotte Kalla och hemmaåkaren Marcus Hellner.
För att bara nämna några…

Foto: Yngve Johansson, imega promotion

Över 350 elever har gått på skidgymnasiet under dessa år och utöver de nämnda finns också ett antal åkare, som inte nått den yppersta världsnivån, men inte långt därifrån. Gällivares unika förutsättningar för längdåkning har bäddat för en rad OS och VM-medaljer av ädlaste valör. En stor del i dessa framgångar har den dynamiske pådrivaren och eldsjälen Lars-Gunnar Pettersson , som varit lärare på längdskidgymnasiet i 29 år.

– Skidgymnasiet har betytt väldigt mycket, inte bara för Gällivare, utan för svensk skidsport i stort. Vi har levererat talanger och färdiga toppåkare, och tränarteamen på skidgymnasiet under alla åren har all anledning att känna sig nöjda, konstaterar Lars-Gunnar Pettersson, som sedan länge också är tävlingsledare för de återkommnade världscuptävlingarna i Hellnerstadion på Dundret.

”L-G” och hans kollegor på skidgymnasiet har under årens lopp periodvis fått kriga för att behålla skidgymnasiets status som riksskidgymnasium när besparingsivern ökat i samhället, eller när andra skolor i landet velat ta över Malmbergets roll som ett viktigt skidgymnasium. L-G och kompani har dock rett ut stormarna, och fortsatt blicka framåt för skolans del, samtidigt som en stark tävlingstradition med återkommande världscuptävlingar på Dundret, skapat en unik skidmiljö som hela tiden utvecklas.

De meritmässigt största stjärnorna som fått sin skidutbildning vid skidgymnasiet på Välkommaskolan är de ovan nämnda, och givetvis står dagens ledande landslagsstjärnor Marcus Hellner och Charlotte Kalla, som båda vunnit både OS-guld och VM-guld i fokus.  Lina Andersson har för sin del tagit OS-guld samt två VM-silver och ett VM-brons i karriären. Christer Majbäck har tagit medalj i sex (!) internationella mästerskap , ett VM-guld i stafett, två VM-silver, två VM-brons, och ett OS-brons i sin karriär. Niklas Jonsson tog OS-silver i Nagano 1998 i en oerhört rafflande femmilsstrid med skidkungen Björn Dählie.

Foto: Michael Renström, imega promotion

Marcus Hellner, som kommer från Lerdala i Västergötland från början, är värd ett kapitel för sig sett i ett Gällivareperspektiv, eftersom han med all säkerhet aldrig blivit en världsåkare, med dubbla OS-guld och VM-guld, om han inte i unga år landat i Gällivare. Detta sedan han sökt in på flera skidgymnasier, men fått nobben. Men Lars-Gunnar Pettersson i Gällivare såg hans potential, och tog emot honom med öppna armar.
Det var ett lyckokast, och Marcus själv tillskriver skidgymnasiet en stor del av sina framgångar. Under årens lopp har den hårdföre tuffingen också slagit alla tänkbara tidsrekord när det gäller att ta sig upp till fjället Dundrets topp, och numera känner han sig också som en klockren Gällivarebo som trivs med livet nära naturen.

Längdskidsporten i Dundrets skugga hade det annars lite motigt under ett par decennier på 50-60-talet, mycket beroende på ledarbrist, och konkurrens om talangerna från den alpina sporten. Under 70-talet kom dock ett uppsving, inte minst tack vare Malmbergets AIF:s yrväder Lena Carlzon-Lundbäck, som helhjärtat stöttad av sin far och duktige skidledaren Stig Karlsson , skidade in i den svenska eliten och tog både åtta SM-guld och ett antal framskjutna placeringar i internationella mästerskap.

Foto: Yngve Johansson, imega promotion

I Malmberget, närmare bestämt, högt uppe på Hökvägen i Malmberget med elljusspåret bakom stugknuten, såg senare också Lina Andersson, dagens ljus i en skidintresserad familj, där pappa Hans var en lovande skidjunior, innan han allt för tidigt la skidorna på hyllan. Lina Andersson, som länge tävlade för Malmbergets AIF, innan hon gick över till Piteå Elit, är utan tvekan Gällivares största skidnamn på damsidan. Lina utvecklades snabbt till en klasslöpare i kraft av sin explosivitet, stakstyrka, och goda teknik, vilket kom väl till pass när sprintskidåkningen fick sitt stora genombrott i skidvärlden. Redan som ungdoms och juniorlöpare radade hon upp framgångar i internationell konkurrens, och de fortsatte på seniornivå, tills hon la skidorna på hyllan 2011 efter att återkommande dragits med skador och
sjukdomar.

Tvillingsamhället Gällivare-Malmberget, och inte minst småbyar som Hakkas (mycket tack vare ledarlegendaren Sören Henriksson) och Nattavaara, lotsade den här tiden fram en rad duktiga landslagsmeriterade skidåkare som Larry Poromaa, Mikael Edman och Viola Eriksson . En talang utöver det vanliga var hennes bror Gerhard Eriksson, men han föll under ett landslagsläger i Saxnäs , och då tog den lovande karriären olyckligt slut.

Fotnot: Skidgymnasiet i Malmberget, som enligt framtidsplanerna ska flytta sin verksamhet, och sina lokaler till Dundret, har också en alpin linje. En stor ledarkraft i starten av det alpina skidgymnasiet var Håkan Åsell, som bland annat tog fram världsstjärnan och Gällivare-sonen Thomas Fogdö ur elevskaran på skidgymnasiet. Där också dagsaktuella namn som Anton Lahdenperä, och på damsidan, finska esset Tanja Poutiainen byggt sina karrärer.

Håkan Svensson

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share