Gällivare på världsscenen igen

Gällivare är på nytt i fokus i skidvärlden, elva år efter den senaste världscuptävlingen på Dundret 2012.

-Nu hoppas vi förstås vara tillbaka som en återkommande arrangör i längdvärldscupen, säger tidigare landslagstränaren Lars-Gunnar Pettersson, som varit med på hela världscupresan.

Den världscup och skidfest som avgörs lördag och söndag med indviduella lopp och stafetter är den sjunde världscupen i ordningen på Dundret.

Den första världscuptävlingen som FIS, Internationella Skidförbundet, tilldelade Gällivare avgjordes redan 1995 med Björn Dählie, Norge och Stefania Belmondo, Italien som vinnare och det är en både unik och historisk tävling.

-Ja, den världscuptävlingen är den allra första som avgjorts i elljus, konstaterar Lars-Gunnar Pettersson, som med sin rutin och kunskap numera är senior advicer i organisationen uppe på Hellnerstadion.

En arena som utvecklats i alla avseenden genom åren och som idag kan bjuda världseliten fantastiskt fina, tekniska och utslagsgivande spår, samt förnämliga faciliteter.

Efter den första tävlingen 1995 kom en lång period där Gällivare arrangerade världscuptävlingar vartannat år, 2004, 2006, 2008, 2010 och 2012.

Därefter har Gällivare inte fått chansen, men är nu tillbaka på världsscenen.

-Jag gillar det koncept som nu gäller med tre tävlingar relativt nära varandra, Ruka, Gällivare och Östersund. Det känns bra både för åkarna och miljön, tycker Pettersson.

Alla de tidigare världscuperna är härliga minnen för Lars-Gunnar , men ett par ligger honom särskilt varmt om hjärtat.

Dit hör dundersuccén 2008 när båda hemmafavoriterna Charlotte Kalla och Marcus Hellner vann samma dag.

-En magisk dag som det tog tid för mig att smälta. Visst fanns det på kartan att de kunde vinna, men därifrån till att verkligen lyckas är ett gigantiskt steg, säger Pettersson som haft både Kalla och Hellner som elever på skidgymnasiet i Malmberget där han var tränare i många år.

En minnesvärd tävling var också när Gällivare tog över världscupevenemanget 2004 på väldigt kort varsel sedan Östersund fått snöbrist.

 -Vi var ett stort gäng på runt 80 pers som var uppe på stadion och skottade och gjorde annat, när längdchefen i FIS, Jurg Capol, ringde mig och frågade om vi hade möjlighet att ta över arrangemanget sex-sju dagar senare. Jag kastade ut frågan till ledarna på plats på Dundret och ville ha ett klart ja eller nej. Svaret blev ett kraftfullt JA från alla, och jag kunde ringa Capol fem minuter senare och säga att vi tar tävlingen.

Idag är också en mängd entusiastiska ledare i Sport Event Gällivare och Gellivare Skidallians i full gång med förberedelserna för årets världscup på Dundret, som lovar att bli både spännande och minnesvärd.

Håkan Svensson

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share