Många vinnare vid Team Sportia Cup premiären

Det fanns många vinnare vid helgens Team Sportia Cup-premiär i Gällivare.

Den största vinnaren var kanske ändå arrangörerna, som från nästan omöjliga förutsättningar, snö och vädermässigt, ordnade bra och utslagsgivande tävlingar på mycket kort varsel.

Det var ju så att tävlingen egentligen skulle gå i Paglaterrängen utanför Boden, men Bodens Skidallians släppte tävlingen när snön och kylan vägrade komma. Att arrangera vara ett hopplöst uppdrag med tanke på den återkommande blidan i det norrbottniska kustområdet.

Men Gällivare har fixat tävlingar på kort tid förr.

De har gjort det i världscupsammanhang tidigare, och de visade nu också att de också snabbt kan ta över nationella tävlingar , som den nationella cupen, när det krisar. Det är värdefullt att veta, och betyder mycket för sporten inför framtiden. Internationella och svenska skidförbundet ska veta att man alltid kan lita på skidfolket i Gällivare/Malmberget .

– Jag är mycket nöjd att vi klarade det här så pass bra. Det mesta har fungerat bra hela helgen. Vi fick dra om spåren när det snöade ymnigt på söndagen och flytta fram starttiden tio minuter inför herrarnas 15 km, men det var en snabb procedur som blev lyckosam för de aktiva, tycker tävlingsledaren Lars-Gunnar Pettersson, som basar för en sammansvetsad och stark ledarkader i malmfältsmetropolen.

Efterlängtat bygge

Det Gällivare och Hellnerstadion nu behöver är att snarast komma igång med ytterligare utveckling och investeringar, som sedan länge är planerad, men som ännu inte kommit igång. Det är belysning av spår, breddning av ”Kråkfällan”, en övergång för aktiva till start och en stadionbyggnad/skidgymnasielokaler som är de investeringar som ligger närmast till hands och det var många som uttryckte en from önskan om snabba ryck. Det är i alla fall ett måste att investeringarna är klar till världscupen i början på december 2012.

Innan dess ska dock Gällivare även vara värdar för finalen i Team Sportia Cup i slutet av mars och på vinterprogrammet finns också ”massevenemanget” Dundret Runt.

Marcus Hellner under söndagens klassiska lopp

På damsidan spurtade Sofia Bleckur, Mora, ifrån Sara Lindborg, Östersund och Lisa Larsen på 10 km klassiskt.

I herrsprintloppen på lördagen, på hårt underlag och några kallgrader, vann Johan Edin, Mora en oerhört imponerande triumf före Fredrik Byström, Sollefteå och Marcus Hellner, som inte hade den optimala sprintsnabbheten efter en hårdträningsvecka på hemmaplan.

– Inte oväntat. Jag är väl inte tillräckligt startsnabb på en så här pass lätt bana, men det var en bra tävling för mig, och jag mötte två duktiga sprinters i Johan och ”Byssa”, konstaterade Hellner som också kostade på sig lyxen att falla i semin och var nära att missa finalen.

På tjejsidan vann 21-åriga Lisa Larsen, Sundbyberg, före Magdalena Pajala, Piteå Elit, som gjorde sin första tävling för säsongen, efter en lite problemfylld träningssommar (axelskadad). Trea var Susanne Nyström, Laisvall.

Segrar gav VC-biljett

Lisa Larsens imponerade på lördagen och fick en världscupbiljett som belöning.

Att det bär sig att åka bra på hemmaplan och i Team Sportia Cup eller Skandinaviska Cupen när landslaget är ute och världscuptävlar står klart. Direkt fick de en biljett till kommande helgs världscuptävlingar i schweiziska Davos.

Helt i sin ordning.

Både Lisa och Johan imponerade i Gällivare, och kan säkert göra bra resultat i världscupen också.

Ett nytt grepp,  som Gällivare-arrangörerna testade i samband med tävlingarna var att lägga ut sändningen live på sporteventgellivares hemsida. Det var företaget Norrstream som filmade tävlingarna, vilket tillsammans med duktige speakern Reine Sundqvists rapportering gav en god bild av det som hände uppe på Hellner-stadion för intresserade runt om i landet.

Tittade på sändningarna under söndagen, och visst, de håller inte TV-klass, men gav en god bild av det som hände i tävlingarna, och livesändningarna kan säkert utvecklas och bli ännu bättre i framtiden.

– Vi hade inte mindre än 5000 besökare som var in och tittade på livesändningen under helgen, och det är vi väldigt nöjda över, säger Tommy Niva i Sport Event Gellivare.

Håkan Svensson

Bilder från helgens tävlingar hittar ni här>>

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share