Vintersportcenter i Gällivare
Statusen för Hellnerstadion på Dundret ska ökas rejält och Gällivare bli ett vintersportcentrum. Det vill Svenska Skidförbundet som nyligen berättade om sina tankar vid en presskonferens i Gällivare.
– Vi vill satsa på alla skidgrenar, konstaterade Svenska Skidförbundets förbundsdirektör Niklas Carlsson.
Framtidsplanerna handlar om stora satsningar på både längdåkning, utförsåkning – och även backhoppning. Det finns en fin hoppbacke på Dundret, som kom till efter Jan Boklöv-eran, men som inte används.
Inledningen av världscupen i längdåkning har under ett antal år skett vartannat år i Sverige, och dessemellan avgjorts i norska Beitostölen. Nu vill skidförbundet att Sverige ska ha världscuppremiären varje år, och det arbetet har inletts berättade Niklas Carlsson. Vartannat år i Gällivare och vartannat år i Östersund. En ordning som blivit extra aktuell med tanke på snöosäkerheten numera.
– Svenska Skidförbundet (SSF) jobbar för detta. Klart är att Sverige ska arrangera världscup vartannat år, och från SSF:s håll är det klart för Gällivare år 2012, 2014 och 2016, bekräftade Carlsson som också konstaterade att SSF just nu gör en extra elitsatsning mot Falun 2015.
Men förbundet vill också gärna få igång den hoppbacke som finns på Dundret och en satsning på backhoppning. Det finns ett stort intresse ute i backhopparvärlden för att komma till Dundret tidigt på säsongen och träna i hoppbacken där, och det öppnar förstås möjligheter om den insomnade verksamheten efter Janne Boklöv-eran kan väckas till liv.
– Gällivare har en bra och positiv historik både när det gäller alpint, längd och backhoppning, och vi vill tillsammans med de lokala aktörerna försöka få igång verksamheten igen, menade SSF:s förbundsdirektör. En annan nyhet som kom fram i samband med pressträffen handlar om en flytt av skidgymnasiet upp till Hellnerstadion.
– Eftersom Välkommaskolan (gymnasiet) blir drabbat i och med samhällsomvandlingen i Malmberget, så jobbar vi på att flytta skidgymnasiet till Hellnerstadion, avslöjade Gällivares kommunalråd Tommy Nyström.
En satsning som gillas starkt av dynamiske ledarprofilen Lars-Gunnar Pettersson.
– Största intresset just nu är att få flytta till Hellnerstadion eftersom skolan ska flyttas så småningom.
Vid pressträffen berättade också Lars Gabrielsson, som är rektor vid skidgymnasiet, att det alpina gymnasiet förstärks med en säsongslärare och att även alpina skidgymnasiet finns med i satsningen på en etablering på Hellnerstadion.
Janne Klein, alpin bas i Norrbotten betonade inte minst den breda ungdomsverksamhet som finns i klubbarna i Norrbotten och den betydelse som det alpina skidgymnasiet har för att ta fram elitåkare. Han tipsade också i sammanhanget om den eftergymnasiala utbildning som finns i Kåbdalis med sikte på att stötta talanger på väg från junior till seniorålder.
– Dessa satsningar kommer att ge resultat i framtiden, ansåg Klein.
Tommy Niva, som företräder bolaget Sportevent Gellivare Lapland AB (helägt av Gellivare Skidallians) och som jobbar hårt för att utveckla vintermetropolen Gällivare till en attraktiv vinter- och skidort, visade filmen från World Cup premiären 2010 som speglade senaste världscupsuccén på Dundret som innebar 110 timmars TV-sändning från Gällivare och med en publik ute i världen på 70 miljoner tittare.
– Vår satsning ”Evolution of Skiing” går ut på att göra Gällivare attraktivt året runt både med tävlingsarrangemang och träning, berättade Tommy Niva.
Håkan Spett, ordförande för Norrbottens Skidförbundet , betonade att förbundet arbetar för att alla kommuner ska arbeta för att skapa bättre skidanläggningar.
– Gällivare har arbetat hårt för detta, och det är roligt att också Svenska Skidförbundet uppskattar arbetet, och har planer för framtida satsningar, konstaterade Spett.
När det gäller framtiden så berättade också SSF:s förbundsdirektör om breddsatsningar inom skidsporten. Det handlar om att alla barn ska få åka skidor.
– En ny satsning tar sikte på alla 10-åringar i Sverige. Det finns 100.000 i den åldern som ska ges chansen att åka skidor, slutade Niklas Carlsson.
En nyhet är också att Svenska Skidförbundet i oktober 2012 kommer att förlägga sitt förbundsmöte till Gällivare. Vanligtvis hålls det under lördag-söndag, men nu kommer alla upp till Dundret på redan på fredag för att titta på den verksamhet som byggts upp i Gällivare.
Nytt är också att SSF tillsatt en arbetsgrupp som ska utveckla backhoppning, och den gruppen tittar bland annat på Gällivares hoppbacke och ser om det går att få igång den igen.