Evolution of Skiing – Events

Gällivare-Malmberget har stolta anor som arrangör av stora skidevenemang.

På annan plats här på hemsidan berättar vi om alla världscuparrangemang som med framgång avgjorts på Dundret.
Allt från den fantastiska skidfesten under Ingemar Stenmark-epoken, 1983 , då 20.000 åskådare i två dagar vallfärdade till Dundret för se den alpina världseliten tampas i pisten, fram till alla världscuptävlingar i längdåkning, som blivit en dundrande succé för Gällivare-Malmberget som skidarrangörer.

En föregångare till den stora alpina världscupfesten 1983, var annars årligen återkommande Lapland Cup-tävlingar, som startade 1960 med högklassiga åkare på plats.
Lapland Cup var mycket välorganiserade evenemang i samarbete mellan Gällivare SK och Malmbergets AIF, och en tävlingshelg som vi sportjournalister på redaktionerna nästan slogs om att få åka och bevaka.
Med det finns många andra evenemang värda att nämnas i sammanhanget.
Tänker då inte minst på den historiska händelsen 1974, då Malmbergets AIF, Gällivare SK och Koskullskulle AIF gick ihop och arrangerade stora Skid-SM. Vid mästerskapen körde man dock bara längd och alpint. Tanken var annars att Koskullskulle AIF skulle arrangera backe, men Frejabacken blev inte godkänd som SM-backe.

Var själv på plats under SM-veckan och fick bland annat se en alpin stjärna födas. Det var fenomenet Ingemar Stenmark, som då klev fram i rampljuset.
SM-tävlingen i slalom avgjordes den gången i Soldals-backen på Dundret. Den unge ”Fjällvinden” Ingemar kastade sig utan skyddsnät utför pisten , och dansade verkligen fram mellan pinnarna.
Vi som stod nere vid backens fot bara gapade över Ingemars vilda framfart i jämförelse med alla konkurrenter. Det var en helt annan dimension i hans åkning.
Och han vann förstås SM-guldet på ett imponerade sätt.  Dessutom på sin egen 18-årsdag!
En stjärna var född.

Vid SM:et 1974 kunde också Gällivare glädja sig åt en egen guldvinnare, när unga, hårdsatsande GSK-tjejen Pia Gustafsson körde hem den ädlaste medaljen i storslalom. Pia som i karriären totalt vann fyra SM-guld.
I längdspåren uppe i Malmberget , där legendaren Thomas Magnusson sopade rent och tog alla guld på herrsidan, gick det trögt på damsidan för Norrbotten.
Men tävlingarna blev en jätteframgång för arrangörerna , och tävlingarna gav ett rekordnetto som gav eko i skid-Sverige, mycket tack vare dynamiske ledaren Wilmar Johanssons arbete.
När alpina SM avgjordes på Dundret redan 1960 så blev det också en stor sportslig och ekonomisk framgång för arrangerande Gällivare SK. Det var solsken bägge tävlingsdagarna, och över 3000 betalande åskådare i de nya backarna, vilket gav föreningen en välbehövlig slant i kassan till fromma för sportens utveckling .
Alpina SM gick också på Dundret 1978 och då vann Ingemar Stenmark dubbla guld, men klagade lite över att han inte fick vara i fred. Dagen efter kom förklaringen till frustrationen: En tappad bilnyckel!
Faktum är att Dundret är en av landets mesta SM-arrangörer. Hela 14 gånger har Dundret haft alpina SM-tävlingar enligt följande: 1955, 1960, 1962, 1963, 1966, 1974, 1978, 1981,1985, 1989, 1990, 1999, 2002, 2004. Vissa år har man bara haft en gren. 1962, 1974, 1985, 1990, 1999 och 2002 kört hela programmet.

Vid SM 1990 inträffande för övrigt en synnerligen pikant historia, då en bild från duktige fotografen Gunnar Westergren på Piteå-Tidningen kom att avgöra tävlingen..!
Så här var det: Jonas Nilsson, som vann VM i slalom i Bormio 1985, hade kört sina slalomåk utför Dundret, och stod och väntade på Fredrik Nyberg, som ledde efter första åket. När ”Fredde” tog porten vid Högåsen, såg Jonas att han grenslade. Men Nyberg åkte i mål på bästa tiden, och korades till guldvinnare, vilket inte Jonas Nilssons ledare gillade, och la in en protest.
Juryn pratade med portvakten som hävdade att Nyberg visst hade åkt rätt.
Och det var då som fotografen Gunnar Westergren grep in, eftersom han hade fotograferat Fredrik Nyberg just i den aktuella porten på Högås-kanten. Han åkte ner till Gällivare och framkallade filmen och återvände en timme senare med bilder som tydligt visade att Fredrik Nyberg gränslat.  Det sa Fredrik själv att han inte märkt, men så var det bevisligen, och Jonas Nilsson fick sitt rättmätiga SM-guld.
Foto-Gunnar har flera gånger sagt till undertecknad att den här händelsen kanske är det största i hans fotokarriär, och det är lätt att hålla med.
1976 kördes alpina Junior-EM i Gällivare, och 1995 arrangerade klubbarna också Junior-VM i längdåkning på Dundret.
Ett stort evenemang som aldrig tidigare avgjorts i Norrbotten.

Foto: Yngve Johansson, imega promotion

Thobias Fredriksson tog Sveriges enda medalj, brons på 10 km klassiskt . Sedermera blev som bekant Thobias olympisk mästare i nya grenen sprint.
Vid det här junior-VM visade också unge talangen Per Elofsson, Umeå upp sig , och tillmättes vissa chanser i tävlingen, men han spände sig nog en aning, och blev bara 36:a på 10 kilometer klassiskt , och ingick i stafettlaget som blev sjua.
Per Elofsson som året efter blev juniorvärldsmästare i Asiago på samma distans.
2002 kördes ett riktigt Total-SM på Dundret med både längd, alpint,backhoppning, skidorientering, snowboard och nordisk kombination på programmet, och alla grenarna avgjordes på Dundret.
En stor lycka för hemmapubliken var när favoriten Lina Andersson vann 5 kilometer klassiskt i imponerande stil.
Det här är bara ett litet axplock av alla stora skidevenemang i Gällivare/Malmberget och Dundret, men det ger en bild av den heta arrangemangs-vilja som finns.
En tradition att vara stolta över – och som kommer att fortsätta i framtiden.

Håkan Svensson

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share