DXR-Dundret Extreme Running

Niklas Niska (tvåa), Hans Turtola (etta), Micael Granberg (trea)

DXR-Dundret Extreme Running är 22 km terränglöpning med 700 meters stigning runt Dundrets toppar, start och mål på Hellnerstadion. Söndagen den 2 september stod 9 damer och 15 herrar på startlinjen för att ge sig i kast med den utmaningen. Hans Turtola och Nina Lintzen heter segrarna i den första historiska upplagan av loppet.

Kalla höstvindar piskade Gällivare när den första upplagan av löpartävlingen DXR-Dundret Extreme Running avgjordes på söndagen. Loppet är en riktig utmaning. Efter starten på Hellnerstadion gäller det att ta sig upp på Dundret masttopp, en stigning på 350 höjdmeter. Först på toppen vinner bergspriset. Därefter följer man vägar och leder runt Dundrets toppar för att sedan springa ner och återvända till målet på Hellnerstadion. 22 km och 700 höjdmeter skall avverkas!

Hans Turtola tog kommandot direkt vid start och vann bergspriset på tiden 21:59 han ledde då med 53 sekunder före Anthony Sorsa och Niklas Niska. Han ökade sin ledning under loppet och hade 1,28 tillgodo på Niklas Niska vid passeringen av Åke på Toppen efter 10 km löpning. Efter löpningen nerför Dundret vid 18 km hade dock Niska tagit in nästan hela försprånget och låg endast 10 sekunder efter.

-Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att han var precis bakom mig, och fick trycka på rejält de sista fyra km säger segraren.

Han lyckades hålla undan och vann slutligen med tiden 1:44:10, 32 sekunder före Niklas Niska. Trea blev Piteålöparen Micael Granberg på tiden 1:48:04.

Lovisa Modig (tvåa), Nina Lintzen (etta), Elen Kitok och Berit Jannok (delad tredje plats)

Damklassen hade en stor favorit i längdåkaren Nina Lintzen. Hennes meriter i skidspåren är omfattande, hon har bland annat varit på prispallen i både Vasaloppet och Marcialonga. Hon tog ett fast grepp om loppet direkt från start. Hon passerade bergspriset vid Masttoppen på tiden 24:12 och gick i mål på tiden 1:59:58, nästan 9 minuter före loppets tvåa Lovisa Modig från Sävast Ski Team. Hon var nöjd med sin dag på fjället:

-Jag tog det ganska lugnt, jag är inte riktigt van vid den här typen av lopp. Men det var en mycket rolig och varierande tävling.

Arrangörerna Sportevent Gellivare Lapland AB och CK Laponia är mycket nöjda med arrangemanget och planerar en större satsning inför sommaren 2013.

-Gällivare har fantastiska förutsättningar för denna typ av tävlingar, vi kommer att utvärdera helgens tävlingar och räknar med att göra en rejäl satsning på DXR till nästa sommar säger tävlingsledaren Robert Johansson.

Se hela resultatlistan>>

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share