Volontärerna hyllades för toppfina arrangemang

De stora skidtävlingarna på Dundret de senaste två veckorna har blivit ett riktigt elddop för hela Gällivare som också landat i en storsuccé arrangörsmässigt.
På söndagskvällen direkt efter stafetterna tackade arrangörerna alla 300 funktionärer som ideellt ställt upp och fört tävlingarna i hamn med en god middag på Kunskapshuset.
Nye verksamhetschefen för SportEvent Gellivare, Lapland, Mats Eklund, klev upp på ett bord och uttryckte sin värme och sin stora tacksamhet till alla frivilligjobbare.
-Utan er skulle vi aldrig klarat oss. Ni är guld värda, berömde Eklund med kraftfulla applåder.
Engagemanget i hela samhället skär genom alla åldrar och det har inte varit någon svårighet att få folk att ställa upp på allehanda uppgifter.
För verksamhetschefen Mats Eklund själv har också Sverigepremiären, och senast World Cup-succén också varit en häftig utmaning, eller som han leende uttryckte saken i talet till alla volontärer och funktionärer.
-Jag har varit på en mängd skidevenemang genom åren, och vet hur den ska vara, men jag har aldrig själv varit med och arrangerat en tävling… Nu har vi tillsammans gjort något alldeles fantastiskt här i Gällivare på väldigt kort tid. Jag känner mig så stolt och glad, och jag har lärt mig så mycket på resans gång.
Egentligen ska det inte gå att få till något så bra på kort tid som Gällivare-arrangörerna haft på sig att för att ro två stora tävlingar i hamn på så kort tid.
-Sverigepremiären visste vi att vi skulle få, men världscupen fick vi en hint om att vi kunde få i april, men först i juni kunde gå ut med det hela och börja jobba på allvar, berättar Mats Eklund.
Och det är en extremt kort tid i sammanhanget.
-Väldigt komprimerat. Egentligen borde vi nog ha haft ändå sedan nyårsskiftet på oss för jobbet som är en rasande stor apparat. Men trots den korta tiden har vi lyckats klara ut alla uppgifter och göra fantastiskt fina tävlingar som vi fått massor med beröm för.
Vad har varit jobbigast för er..?
-Det har kanske varit boendefrågorna, men det har löst sig mycket bra. Alla gäster på tävlingarna, åkare, serviceteam, TV-folk, journalister, skidintresserade besökare har fått boenden i Gällivare där vi dammsugit alla möjligheter. Hyrt alla hotell och stugor.
Inte minst de stora serviceteamen på vallasidan är oerhört nöjda över Gällivare som världscuparrangör.
-Som landslagsvallare i många år vet jag vad det betyder att att ha nära till den plats där jobbet i samband med tävlingarna ska göras. Nu hade serviceteamen, där många bodde i stugor på Björnfällan, gångavstånd till vallabyn och anslutningsspår till arenan och det är smått unikt i dessa sammanhang.
Inte minst nere i Mellaneuropa har teamen lång väg, ofta sittande i bussar till tävlingsarenorna.
-Vi har fått massor med god respons från teamen, och några har faktiskt sagt till mig att villkor vi haft på Dundret är de bästa vi någonsin haft.., och det är förstås oerhört glädjande, konstaterar Eklund som inte för en sekund betvivlar äktheten i dessa omdömen.
-Jag känner personerna väl sedan åren med landslaget och tror inte att de säger något de inte menar.
Genomgående är responen god från alla håll med det mesta, allt från spår till det goda humöret och engemanget hos alla funktionärer.
Men något kan väl bli ännu bättre..?
_ Ja, hade vi haft mera tid på oss hade vi exempelvis kunnat bygga upp ett baracksystem i stadion som skulle ha givit oss ännu effektivare och finare stadion, och det finns mycket mer att göra för att utveckla hela stadionområdet, säger Mats Eklund som också kan konstatera att de omdiskuterade fluortesterna fungerat strålande i Gällivare.
-Tack vare att vi var tidigt ute har vi fått värdefull erfarenhet. Vi lyckades också i samarbete med FIS skapa ett starkt team för att sköta testerna, och vi har haft kul tillsammans vid testerna och pratat om att framöver träffas, säger Eklund som också har en halvtidstjänst som fluortestansvarig och koordinator för alla skidgrenar i Svenska Skidförbundet. Hans andra halva jobbmässigt finns på vallasidan och SOK, tillsammans med skidskyttet.
Men rollen som verksamhetschef för Sport Event Gellivare Lapland gläds han verkligen över att få fortsätta med.
– Självklart inspirerar de tävlingar vi nu arrangerat och självklart lever drömmen om nya stora evenemang framåt i tiden. Det känns så mycket lättare att tänka framåt efter alla positiva återkopplingar vi fått, men också allt vi lärt oss på årets resa som arrangörer, slutar Mats Eklund som också hoppas att ekonomin för evenemangen kommer att gå ihop i alla fall.
Vid middagen i fina Kunskapshuset i centrala Gällivare igår fanns också Karin Niva och Eva Wänelöf , som delat på det stora jobbet som funktionärsansvariga på plats och tackade från hjärtat alla hårt arbetande funktionärer.
_ 300 funktionärer har gjort ett fantastiskt arbete och lagt ner tusentals timmar på alla de projekt som hör till ett så här stort tävlingsarrangemang som betyder så mycket för Gällivare som samhälle.
HÅKAN SVENSSON
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share