Smutna övertygade

Efter tio år i österrikisk landslagsdress är Katerina Smutna tillbaka i det tjeckiska landslaget den här säsongen. Återkomsten firade hon genom seger i Gällivarepremiären, 10 km klassiskt!

-Jag är jättenöjd, ett riktigt bra race, men vilken tuff bana, säger Katerina.

Att den tjeckiska långloppsspecialisten som vann Vasaloppet i våras fortfarande är ett namn att räkna med även på kortare distanser visade hon med all tydlighet i Gällivarepremiärens distanslopp. Ledning med en sekund för landsmaninnan och storfavoriten Petra Novakova efter första varvet på 3,75 km, drygades ut med ytterligare 10 sekunder vid den andra varvningen och då var loppet i princip avgjort. I mål skrevs segermarginalen till 29 sekunder mot tvåan Novakova.

-Jag är inte riktigt van med de här tuffa banorna eftersom min satsning de senaste åren har varit långlopp. Men det här är något som jag måste behärska med tanke på att jag ska köra några världscuptävlingar i vinter och satsar på en plats i stafettlaget under VM i Lahti, säger Katerina.

Den tjeckiska dominansen från lördagens sprint upprepades även i distansloppet. Bästa icke tjeckiska var Jenny Larsson, Gellivare Skidallians, på en sjätte plats.

Resultat Gällivarepremiären 10 km D21>>

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share