Susanne från Narvik laddar för DXR

Susanne

Susanne Palm från Narvik har tidigare bland annat deltagit i sju BAMM, Björkliden Arctic Mountain Marathon, den 31 augusti ska hon springa DXR K22 på Dundret. I måndags testade hon banan för första gången. Hon blev överraskad av den fina banan, här kan ni läsa vad hon tyckte om turen.

Susanne Palm arbetar till vardags på klättersentret i Narvik och hon har 20 års erfarenhet av arbete i fjällen. Hon har bland annat deltagit i sju upplagor av BAMM, tvådagars tävlingen i Björkliden som varje år samlar hundratals löpare från hela världen. I augusti står hon återigen på startlinjen i Björkliden men den 31 augusti ska hon för första gången ställa upp i DXR K22. Hon testade banan för första gången i måndags, vi ställde några frågor efter träningspasset.

Vad tyckte du om banan?
Fantastiskt vacker och varierande bana, otroliga vyer när man passerade Åke på Toppen men jag gillade även första backen genom björkskogen upp på fjället. Dessutom var det inspirerande att man korsade banan på några ställen, man fick en överblick var man var och vart man skulle vidare.

Hur var första backen?
Jag tyckte inte att den var så farlig. Backen från Soldalen till Åke på toppen var nog jobbigare, och backarna på slutet, mellan Femmanvägen och Himlatorget.

Hur är tävlingen jämfört med t ex BAMM?
BAMM är ju en tvådagarstävling där man bär sin egen utrustning i ryggsäcken man måste orientera och hitta fram i obanad terräng. Dessutom springer man långt ute på fjället med allt vad det innebär i väderväxlingar mm. Man bör med andra ord ha god fjällvana och vara beredd på extrema yttre förhållanden.

Det som är unikt med DXR är att man springer i härlig fjällterräng och kan koncentrera sig på löpningen, ingen packning och bara att följa stigen. Dessutom vet man att man aldrig är långt från bilvägen om något skulle hända. Jag tror att DXR är bra instegstävling om man har som ambition att i framtiden springa t ex BAMM.

Har du några tips till de som ska springa DXR K22 första gången?
Njut! Jag tycker det är unikt att kunna springa i så varierande terräng, både i skog och fjäll, samtidigt bara vara minuter från centrala Gällivare. Ta det lugnt i första backen, tänk på att när det är brant kan det vara snabbare att gå än att springa.

Vi önskar Susanne lycka till med träningen till BAMM och DXR!

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share