Evolution of Skiing – Slalom

När den alpina världscupen för första, och hittills enda gången, intog Norrbotten så var det givetvis på Dundret det hände, med Top of Europe Trophy.

Mats Hillblom/imega television

Året var 1983 och tävlingarna den 26-27 februari blev kort och gott en DUNDERSUCCÉ.
Fantastiska 20.000 åskådare kantade tävlingsbanorna på Dundret under två oförglömliga dagar för att få se all världens bästa alpina åkare med vinnarna Ingemar Stenmark (storslalom) och Marc Girardelli (slalom) i spetsen.
Det var en gigantisk norrbottnisk idrottsfest som hade allt: Publikrusning, och en stämning i samhället som förde tankarna till de stora skidorterna nere i Alperna.

Det blev också exempellösa svenska framgångar i pisten med Kung Ingemar Stenmarks fenomenala uppvisning i lördagens storslalom,  och en rad svenskar högt i prislistan i söndagens slalom.
Bakom slalomvinnaren Marc Girardelli återfanns nämligen fem svenskar bland de elva främsta: 2. Stig Strand, 3. Ingemar Stenmark, 7. Bengt Fjällberg, 8. Jörgen Sundqvist, 11. Lars-Göran Halvarsson.
Ett världscupfacit utan motstycke i svensk alpin sport genom alla tider.

Alla var nöjda efter ett magnifikt arrangörsjobb av de alpina ledarna i Gällivare SK och Malmbergets AIF, och efter tävlingarna utropade färgstarke världscupbasen Serge Lang på stående fot:
”Det är bara att ringa om ni vill ha nya tävlingar till Dundret och Sverige..”.

Mediaintresset för tävlingarna var febrigt, och det gällde inte minst vi som jobbade på länets tidningar, som skildrade tävlingarna i gigantiska bilagor, både före, under och efter evenemanget. Det gavs till och med ut en speciell söndagstidning (!) från den alpina festen på Dundret.
En intensiv bevakning av  världscupcirkusen som för övrigt inletts några dagar tidigare i Stenmark-metropolen Tärnaby, som också fått historiska världscuptävlingar vintern 1983..
Åkarna flögs sedan med specialchartrat plan från Tärna till Gällivare.

Mats Hillblom/imega television

Undertecknad var med på  hela resan, och det var sannerligen minnesvärda och spännande jobbdagar för en norrbottnisk sportreporter.
Minns bland annat att jag följde Stig Strand på tävlingsdagen (!), från sängen i stuga 54 på Dundret, och ut i slalomsvängen, och skildrade allt som hände runt honom från tidig morgon till sen kväll på ett helt tidningsuppslag.
Stig Strand, som imponerande kom tvåa i slalomhanget efter Marc Girardelli, men som den här lyckodagen besegrade  kompisen Ingemar Stenmark.
Pressfotograferna älskade tävlingen, där det hände så mycket. Några hade bland annat lyckan att fånga segraren Ingemar Stenmark, när han var på väg att köra ur…
Det var strax efter att Ingemar passerat Högåsen som det hände. Det gick ett sus genom de täta publikleden vid Dundret-pisten.
– Jag var nere på ändan och satte ner handen, men kom upp och förlorade väl inte alltför mycket tidsmässigt på malören, tror jag.., konstaterade ”Stenis”, som vann före Max Julen, Schweiz och Phil Mahre, som delade andraplatsen före fyran Johan Wallner, Sverige.
Segern var Stenmarks 72:a världscuptriumf i den glansfulla karriären, och naturligtvis fick festen en drömstart när den store idolen till publikens glädje vann den första tävlingen.
En ung norrbottning fick också sitt stora genombrott vid tävlingarna på Dundret. Det var Jörgen Sundqvist från Arvidsjaur som kom från ingenstans och blev elva i storslalom och åtta i slalom.

Viktiga ledarroller  i arrangemanget hade Lennart Hagstedt i Världscupkommittén och VD:n Göran Remahl, samt inte minst eldsjälen  och tävlingsledaren Rune Törngren som slet hårt och höll i många trådar under tävlingsdagarna. Men succén var en härlig lön för mödan.
– Jag är lycklig över att allt gick så bra, strålade Törngren.
Tävlingarna på Dundret fick beröm från alla håll efteråt.
Från färgstarke världscupbossen Serge Lang, från de alpina världsstjärnorna, och inte minst från erfarne TV-kommentatorn Sven ”Plex” Pettersson som skötte snacket i TV:s direktsändning.
– De här tävlingarna måste rankas mycket högt. Få se hur Gällivare klarar det  här tänkte jag när de fick arrangemanget… Nu vet jag, de klarade detta med glans, sa ”Plex” som åkt världen runt på olika världscupevenemang.

Världscupen 1983 var en milstope för Norrbottens alpina sport och skideldoradot Dundret, som har alpina anor sedan mitten av 1930-talet då den första slalomtävlingen kördes i Soldalen. Ett jätteevenemang som följts av världscuptävlingar i längdåkning, men tyvärr inga nya alpina utmaningar på världsnivå.

Världscupsatsningen 1983, och inte minst dess goda ekonomiska utfall, stärkte klubbverksamheten, och föreningarna Malmbergets AIF och Gällivare SK fortsatte att plocka fram hårdsatsande talanger.

Foto: SCANPIX/Ingvar Karmhed.

En av dem nådde den absoluta världstoppen.
Det handlar givetvis om Thomas Fogdö, Gällivare SK, som var bäst i världen i slalom 1993, efter att tidigt ha upptäckts av läromästaren, och den passionerade Gällivare-tränaren, Håkan Åsell.
Det var oerhört stort att vara på plats i Åre när han säkrade världscuptriumfen 1993, och under några år innan dess följa honom på nära håll i karriären.

Thomas Fogdö kom att bli den perfekta ambassadören för Dundret i en lysande karriär som tyvärr tog ett tvärt slut vid en tragisk olycka under träning i Åre den 7 februari 1995 då han föll och bröt ryggraden, och blev förlamad från midjan och ner. Men Fogdö tog även den tuffa matchen på ett fantastiskt sätt. Vägrade att ge upp, och blev även där en stor vinnare.
Idag är han psykolog, mental rådgivare och författare, och en oerhört efterfrågad föreläsare. Han är också en av grundarna till en stiftelse som ekonomiskt hjälper idrottare som skadat  sig.

Dundret och Gällivare har genom åren fostrat rader av alpina stjärnor. Förutom Thomas Fogdö finns namn som Mauritz ”Marre” Lindström, Hans Bergman, Pia Gustafsson, Monica Äijä, Inger Köhler , Anna Bodén, och många andra ,som tagit plats i den alpina historien.
Dagens stora namn i Gällivare är landslagsåkaren Anton Lahdenperä, som inspirerats av Thomas Fogdö, och  som också är en slalomspecialist på ganska hög nivå i den alpina världscupen.

Håkan Svensson

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share